svenska.yle.fiSolarplexus
Solarplexus
Solarplexus
FST5 webbsidor A-Ö | FST5 Programguide | Information om FST5 | Digital-TV | Kontakta FST5 | YLE Programtablå
Gå till första sidan

Sök i Solarplexus
  AKUPUNKTUR OCH ZONTERAPI 
Studiodiskussion om akupunktur och zonterapi | Akupunktur och zonterapi | Goda resultat vid behandling av kolikbarn | Intressanta länkar |
Jukka-Pekka Kouri (YLE/Solarplexus)Studiodiskussion om akupunktur och zonterapi
-
Studiogäster: smärtspecialisten, fysiatern Jukka-Pekka Kouri och examinerade akupunktören, zonterapeuten Gabriella Liisberg

-
Vi rör oss i gränslandet mellan österländsk och västerländsk medicin! Vi talar om akupunktur, som länge har stämplats av västvärlden som humbug, men som idag är allmänt vedertagen också inom vår skolmedicin.
Vi talar också om akupunkturens släkting, zonterapin – tillsammans rör de sej på ett område som vi kallar kroppens reflexpunkter.

Då känns det naturligt att ha som expert här i studion en smärtspecialist, fysiater Jukka-Pekka Kouri, överläkare på Invalidstiftelsens sjukhus Orton i Helsingfors. Välkommen!

Smärta och smärtforskning är ditt specialområde där också akupunkturen har fått plats som en behandlingsmetod för smärtlindring, eller hur?

Så kan man säga. Vi läkare i Finland har gjort akupunktur i trettio år. De senaste 10 åren har fysioterapeuterna också börjat använda metoden. Så det är en ganska stor grupp som använder akupunktur idag, som en del av smärtbehandlingen. Det är en metod bland alla andra.

Vilken typ av patienter får akupunktur?

Mest de som har nack- eller ryggbesvär, muskelproblem eller smärta. I knäledsartros har vetenskapen kunnat bevisa att akupunktur kan vara en effektiv metod, så det finns vetenskaplig grund för att använda akupunktur vid smärttillstånd.

Vad är det som är det verksamma i akupunktur, vad händer i kroppen?

Det är en 4000 år gammal metod. 1975 då Terenius-gruppen i Sverige kunde konstatera att mängden av endorfin i ryggmärgsvätskan höjdes efter akupunktur, efter det fyndet började man fundera att det måste vara endorfinerna bakom akupunktureffekten. Detta är inte allt, men en del av systemet.
Vi ger lite annorlunda stimulation till smärtbanorna och mot den avstigande smärtbanan.

Sedan pratar man om reflexpunkter.

Det är ett allmänt koncept som man använder i Europa så som reflexologi och reflexterapi. Det innehåller många metoder: akupunktur, zonterapi eller transkutan nervstimulering. Man använder vissa punkter för att stimulera kroppens egna system och smärtlindring. Vissa punkter är mer effektiva än andra. Vi har inte så mycket vetenskapen bakom det här, utan det är frågan om erfarenheten, som kan vara upp till 4000 år gammal.

Vilka är fördelarna med att använda akupunktur?

Det finns såna patienter som tål läkemedel rätt så dåligt, eller som inte har nytta av lokala injektioner eller dylikt, och då kan man använda akupunktur som ett alternativ. Då man gör akupunktur på rätt sätt får man inga komplikationer, så det är en säker metod.

Hur många behandlingsgånger behövs?

I vanliga fall 5-6 gånger , med en behandling i veckan, med 10-15 nålar per gång.

Vad gällde förr? Sprutor, piller?

Det är fortfarande det man använder. Akupunkturen fungerar som ett tillägg till det hela. Aktiv träning och psykologi ingår också i helheten. Det är den biopsykologiska helheten som hjälper.

Hur har skolmedicinen tagit emot en dylik alternativ vårdmetod?

I början, 1972, var många naturligtvis tveksamma. Men jag tycker det är bra, att man först tänker vad som ligger bakom metoden. I medicin brukar vi säga att om ett system lever i över 10 år så måste det finnas någonting bakom metoden. Akupunktur är redan 30 år gammalt i Finland. Väldigt många hälsostationsläkare, företagsläkare och fysioterapeuter använder akupunktur. Vi räknar upp till 450 läkare som i praktiken jobbar med akupunktur. Jag tycker själv att det är mycket få som är emot. För 7 år sen hölls en undersökning i finska läkarsällskapet där 2 % var emot. Jag tror det är ännu färre idag.

Vi har med oss en ny gäst här i studion, Gabriella Liisberg, examinerad akupunktör och zonterapeut. Välkommen!

Orsaken bl.a. till att du är med oss här idag är den att du har lärt ut den här metoden till barnmorskor i Finland.

Gabriella LiisbergJag blev bjuden hit till Finland för att undervisa zonterapeuter, efter att själv blivit utbildad till zonterapeut i Danmark. Blev färdig 1984. Jag kom till Finland i början av 90-talet och började undervisa zonterapeuter och senare kom jag in på Ekenäs sjukhus förlossningsavdelning och började utbilda barnmorskor.

Men det hela började med att jag själv blivit erbjuden 1988 att delta i en undersökning i ett danskt sjukhus, där man ville undersöka zonterapins effekt på födande kvinnor. Man ville ha ett alternativ till medicin. Man ville också undersöka om man kunde lösgöra en fastsittande placenta, en moderkaka, som inte ville komma ut av sej själv. Det här väckte stort jubel, för 90 % kom ut med zonterapi. Man hade naturligtvis väntat med ifall den kom ut av sej själv, tills jag tog över och gav behandling.
Det var bakgrunder för att jag kunde bl.a. undervisa barnmorskorna i Ekenäs.


En patient på Ekenäs förlossningsavdelning berättar om erfarenheterna om sin behandling av bäckensmärta med akupunktur.

"Före första behandlingen trodde jag att jag inte skulle överleva, för jag hade så fruktansvärt ont. Jag kunde inte köra bil, jag hade kusk som körde mej hit. Efter en behandling har jag jätteont men följande dag så lättar det. Just när de sticker in nålen så gör det väldigt ont. Men när den väl är där så är det inte så farligt. När de snurrar på nålarna för att aktivera dem så gör det ont igen. Efter några timmar så känns det bättre. Senare samma dag ökar smärtan åter och håller i till nästa dag. Men därefter går det bra igen en vecka."

Tidigare berättade du Gabriella, att du också kan hjälpa vid en förlossning. Berätta vad du gör?

Idag går det till så att jag blir liksom hyrd av en kvinna som vill ha mej med på sin förlossning. Då brukar jag börja med att ge åt henne akupunktur. Jag börjar med den här lugnande punkten som vi har mitt uppe på hjässan.

Har vi en lugnande punkt där?

Jo, vi har en mycket lugnande och skön punkt där. Den verkar otroligt bra. Det finns ännu fyra punkter till, runt om den mittersta. Jag brukar börja med den mittersta för att ha punkter kvar att späda på med senare. Latenstiden brukar vara 10-15 minuter tills det börjar verka riktigt ordentligt. När patienten blir lugnare blir också andningen det. Sen fortsätter jag med smärtlindringen genom att ge mer nålar, för det är ofta det som är det väsentliga. Först och främst för att få klienten så lugn som möjligt. För om man är lugn så andas man lugnare och då känns inte smärtorna så illa. Det har att göra med endorfinerna och oxytocinutsöndringen i kroppen. Och så fortsätter jag med det. Om det inte är det, så får hon naturligtvis någon mer medicin. Jag är ofta den första som ber om att få mera på bordet än akupunktur och zonterapi, ifall det uppstår komplikationer. För det är helt onödigt att den här kvinnan ska behöva lida. Om det är en besvärlig förlossning så är det det. Då ska man inte tro att man kan göra allt med akupunktur.

Det finns en annan kinesisk metod som har en smärtlindrande effekt. Den heter Gua-cha. Man skrapar lätt med ett verktyg över det område där man har ont. Det aktiverar flera akupunkter och brukar ge ett ökat blodomlopp. Det som kineserna anser vara mycket viktigt är att sätta igång energin som man kallar chi. Chi och blodomlopp hör ihop. De aktiveras med någon metod om det sen är gua-cha, akupunktur, zonterapi eller akupressur. Det skapar ett fritt flöde i alla energibanor. Då gör det inte så ont och får patienten att känna sej mindre spänd.

Kan man göra sej illa?

Jo, man skall nog inte bara göra det, utan prata med någon som kan det. För det finns vissa ställen man inte ska använda metoden på, tex över njurarna. Liksom det är med alla de här sakerna. Det kräver en lång utbildning för att utöva metoderna på ett tryggt och kunnigt sätt. En veckoslutskurs räcker inte till för en seriös behandling.

Om vi rör oss utanför de födande kvinnorna. Vad finns det för punkter jag kunde massera för att tex må bättre på jobbet?

Det finns en punkt vid armbågen som man kan massera. Då man böjer armen så ligger punkten vid vecket som uppstår. Den verkar lugnande och smärtstillande och får kroppen i balans. Det är en homeostatisk punkt.
En annan bra punkt är på handen, mellan tumme och pekfinger. Då man för samman dem hittar man punkten vid basen av tummen, på mitten av den lilla kullen som uppstår. Den punkten kan massor av saker. Den hjälper att få magen igång, eller så kan man använda den mot smärtlindring.

Är det här en punkt som du använder i smärtlindring Jukka-Pekka?

Ja, och det är egentligen gammal tradition i Finland. Det gamla samefolket brukade bränna med hjälp av glöd en skada på punkten, för att uppnå lindring vid tandvärk. Hokupunkten är en rutinpunkt i akupunktur. Vi vet idag vad som händer i hjärnan efter en behandling. Med en magnetbild har man kunnat se vad som aktiveras i hjärnan. Det förändrar aktiviteten speciellt i området för smärta.

Inom skolmedicinen har man inte forskat tillräkligt vad som är det aktiva bakom de här alternativa vårdmetoderna, så vi vet ännu för lite vad som ligger bakom effekten i metoderna. Vi måste erkänna i skolmedicinen att vi ännu vet för lite. Men vi kan inte säga att det inte fungerar. Vi borde få mera medel för vetenskaplig forskning kring det här, för att lära oss mera om området.

Kan man skada sej själv för att trycka för länge på punkten?

Nej, så länge orkar du inte trycka.

Gabriella: Sedan har vi någonting man kallar för öron-akupunktur. Man kan använda sig av tryckpunktsmassage genom att trycka på kanten av öronen. Det finns en massa punkter här som aktiveras. Det gör en piggare.

redaktör: Kim Svennblad

-
epost: Gabriella Liisberg
Till början av sidan
Akupunktur och zonterapi
22.03.2004

Vi rör oss i gränslandet mellan österländsk och västerländsk medicin! Vi talar om akupunktur, som länge har stämplats av västvärlden som humbug, men som idag är allmänt vedertagen också inom vår skolmedicin.
Vi talar också om akupunkturens släkting, zonterapin – tillsammans rör de sej på ett område som vi kallar kroppens reflexpunkter.

Redaktör och studiovärd: Kim Svennblad

Till början av sidan
Anita Rehnström (YLE/Solarplexus)Goda resultat vid behandling av kolikbarn
Anita Rehnström behandlar spädbarn som lider av kolik. Bästa möjliga resultat uppnår hon om föräldrarna kontaktar henne då babyn är två till tre veckor gammal. Då räcker det med c. fyra behandlingar. Men det händer också att hon tar emot lite äldre spädbarn. Också då går det att få slut på magsmärtorna. Det tar bara några fler behandlingar i anspråk.
Behandlingen går ut på att stimulera de punkter som aktiverar matsmältningssystemet. Det gör man med mycket lätta tryck mot babyns fotsula.
För över tjugo år sedan fick Anita själv erfara hur zonterapin hjälpte henne att bli fri från värk.

“Det var så att jag led av svår migrän. I ett försök att få hjälp vände jag mig till hälsovårdscentralen. Jag fick delta i en omfattande undersökning med allehanda undersökningar, men den gav inte några resultat. Man kunde inte hjälpa mig på något annat sätt än att erbjuda mig värkmediciner.”

Men Anita ville inte ty sig till mediciner, utan provade på zonterapi som visade sig ge resultat efter bara fyra behandlingar. Och efter det skolade Anita om sig från bokförare till zonterapeut. Ett val hon aldrig har ångrat.

“Jag valde att specialisera mig på kolikbarn, eftersom jag har personlig erfarenhet av vad skötseln av ett kolikbarn innebär. Trots att jag själv var utbildad barnskötare så visste jag ingenting om kolik. Det enda man upplyste oss studeranden om var att det tar slut om tre månader.
Idag är situationen en annan. Jag har själv lärt ut den här metoden på t.ex. mödrarådgivningsavdelningar och förlossningsenheter.”

redaktör: Maria Pörtfors

Till början av sidan
Intressanta länkar
Skolning i reflexologi:
» Medika Nova
» Luontaislääketieteen instituutti Kairon
» Moderni vyöhyketerapia
» Perheniemen evankelinen opisto
» Axelsons Gymnastiska Institut
» SFRF Svenska Fotzonterapeuters Riksförbund
» www.altermativmedicin.se

Akupunktur
» Svenska Akupunturförbundet
» Akupunkturakademin i Sverige
» www.acupuncture.com
» Suomen Fysioterapeuttien Akupunktuuriyhdistys
» Spädbarnskolik
» kolikforskning vid Lunds Universitet
» www.sairaslapsi.com
» Invalidisäätiö Orton

Till början av sidan